Publicerad den Lämna en kommentar

Vit choklad; vem kom på det och varför är det chokladmakarens favorit?

”Vit choklad är en bra råvara som du kan leka med kreativt gällande smaker och konsistens” säger Eagranie Yuh, författare till “The Chocolate Tasting Kit” från 2014.

En del är skeptiska till den vita chokladen då den inte anses vara ”riktig” choklad sett till smak, konsistens och färg. Men det många inte vet är att den vita chokladen är som en canvas för många olika smaker och texturer. Till skillnad från mörkare choklad finns det knappt några gränser för vilka smaker den vita chokladen kan bjuda in till! Allt ifrån hallon och passionsfrukt, till nötter och kryddor som rosmarin, curry, gurkmeja och havssalt. Därför används denna krämiga och söta pärla flitigt. Framförallt i praliner och bakverk, men också i matlagning, för att skapa otroliga smakupplevelser i en munsbit.

Den vita chokladen är många chokladmakares favorit för den är ”nästan smaklös”. Det gör att önskad smak kommer fram mer än i mörkare choklad och den gör att pralinfyllningen blir mer färgglad. Till skillnad från den mörka chokladen är den vita chokladen en nyare godbit på marknaden.

Den första vita chokladen skapades nämligen kommersiellt 1936 av företaget Nestlé i Schweiz. Berättelsen bakom denna ljuvligt krämiga produkt var ett behov av att ta tillvara på allt mjölkpulver som blev över och inte användes efter första världskriget.

Tillsammans med kakaosmör, socker, lecithin och ibland vanilj lyckades man skapa det vi idag suktar efter som äkta vit choklad. Det är kakaosmöret som ger chokladen sin fylliga konsistens, medan avsaknaden av kakaomassa ger den dess elfenbensfärg. Det finns många olika typer av vit choklad på marknaden idag. Men för att få tag på äkta vit choklad som riktigt smälter på tungan är det viktigt att du tittar noga på innehållsförteckningen. Äkta vit choklad innehåller nämligen enbart socker, kakaosmör, mjölkpulver och möjligtvis lecithin och vanilj. Ingenting annat. Du kan med fördel även kolla så att chokladen är elfenbensfärgad, istället för den vita varianten som innehåller blekmedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *