Publicerad den Lämna en kommentar

Vit choklad; vem kom på det och varför är det chokladmakarens favorit?

”Vit choklad är en bra råvara som du kan leka med kreativt gällande smaker och konsistens” säger Eagranie Yuh, författare till “The Chocolate Tasting Kit” från 2014.

En del är skeptiska till den vita chokladen då den inte anses vara ”riktig” choklad sett till smak, konsistens och färg. Men det många inte vet är att den vita chokladen är som en canvas för många olika smaker och texturer. Till skillnad från mörkare choklad finns det knappt några gränser för vilka smaker den vita chokladen kan bjuda in till! Allt ifrån hallon och passionsfrukt, till nötter och kryddor som rosmarin, curry, gurkmeja och havssalt. Därför används denna krämiga och söta pärla flitigt. Framförallt i praliner och bakverk, men också i matlagning, för att skapa otroliga smakupplevelser i en munsbit.

Den vita chokladen är många chokladmakares favorit för den är ”nästan smaklös”. Det gör att önskad smak kommer fram mer än i mörkare choklad och den gör att pralinfyllningen blir mer färgglad. Till skillnad från den mörka chokladen är den vita chokladen en nyare godbit på marknaden.

Den första vita chokladen skapades nämligen kommersiellt 1936 av företaget Nestlé i Schweiz. Berättelsen bakom denna ljuvligt krämiga produkt var ett behov av att ta tillvara på allt mjölkpulver som blev över och inte användes efter första världskriget.

Tillsammans med kakaosmör, socker, lecithin och ibland vanilj lyckades man skapa det vi idag suktar efter som äkta vit choklad. Det är kakaosmöret som ger chokladen sin fylliga konsistens, medan avsaknaden av kakaomassa ger den dess elfenbensfärg. Det finns många olika typer av vit choklad på marknaden idag. Men för att få tag på äkta vit choklad som riktigt smälter på tungan är det viktigt att du tittar noga på innehållsförteckningen. Äkta vit choklad innehåller nämligen enbart socker, kakaosmör, mjölkpulver och möjligtvis lecithin och vanilj. Ingenting annat. Du kan med fördel även kolla så att chokladen är elfenbensfärgad, istället för den vita varianten som innehåller blekmedel.

Publicerad den Lämna en kommentar

Choklad och Whiskey

För att inte gå miste om en droppe av denna gyllene dryck bör den avnjutas med några riktigt fina chokladpraliner. Både whisky och choklad har nämligen skapats genom noggrant hantverksarbete för att ge ögonen något vackert att titta på och smaklökarna något vackert att smaka på. Med chokladens kakaohalt och whiskyns alkoholhalt omfamnar de naturligt varandra och ger en utsökt balanserad smakkombination mellan sött och beskt. Ibland beskrivs en riktigt fin whiskey som choklad. Till exempel Laphroaig vars smak sägs vara ”dark, salty chocolate”.

Det finns en mängd olika sorters choklad likväl som whisky. Att hitta den mest smakfulla kombinationen av dessa bör däremot ses som en upptäcktsfärd snarare än en snårig väg. En fingervisning är att en söt och lite kryddig whisky passar utmärkt tillsammans med gräddiga och kryddiga praliner. Medan en whisky med hög alkoholhalt smakar extra gott med praliner av mörk choklad, helst med smak av vanilj. För att skapa en sötma till de bittra tonerna i den mörka chokladen. 

Vi vet hur trevligt det är att avnjuta en whiskypinne on the rocks. Men för att inte förlora några aromer och smaker ur vare sig whisky eller pralin bör de avnjutas rumstempererade i sin enkelhet. För ett smakfullt stordåd bör dessa lyxiga mästerverk även avnjutas i rätt ordning. Börja därför med att låta chokladen smälta i munnen innan du tar en sipp av din whisky. På så vis tar du vara på alla smaker, aromer och texturer, vilket skapar en värmande explosion i både kropp och själ.